Navitas News 1/2018

NAVITAS NEWS 1/2018 7 • Teksti: Marianne Lindroth, kuva: Savon Silmut Savon Silmut -hankkeen tavoitteena on tukea elintarvikealan tuotekehitystä ja raaka-aineiden jatkojalostusta Pohjois-Savon, Pieksämäen ja Joroisten alueella. Savon Silmut tarjoaa sparrausta elintarviketoimijoille Huhtikuun alussa käynnistynyttä hanketta hallinnoi Kehitysyhtiö SavoGrow Oy ja Navitas Kehitys Oy toimii osatoteuttajana. Navitaksella hankkeen parissa työskentelee projektijohtaja Armi Nissinen. – Pyrimme tukemaan pieniä elintarviketoimijoita tuotekehityksessä ja jatkojalostamisessa. Tarjoamme toimijoille mahdollisuuden hyödyntää Futurian tuotekehitystiloja Suonenjoella. Siellä on muun muassa leipomotilat sekä mahdollisuus marjan-, kalan- ja lihanjalostukseen. Lisäksi tarjolla on konsultaatioapua, erilaisia valmennuksia, opintoretkiä, tapahtumia ja tiimityöpajoja, kertoo Nissinen hankkeen sisällöstä. u SAVON SILMUT -HANKE Haluatko mukaan hankkeeseen? Lisätietoja antaa projektijohtaja Armi Nissinen: 040 552 672 tai armi.nissinen@navitas.fi. Tutustu hankkeeseen osoitteessa: navitas.fi/savonsilmut Toimintamallien testausta nopeilla kokeiluilla KierRe-hanke haki alkuvuodesta ehdotuksia nopeista ja ketteristä kiertotalouden kokeiluista toteutettavaksi Pohjois-Savossa. Varkaudessa on nyt aloitettu kaksi kokeilua. – Nopeat kokeilut ovat nimensä mukaisesti nopeita kokeiluita: tuotetta, palveluaihiota tai toimintamallia kokeillaan käyttäjien kanssa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, aidossa käyttöympäristössä. Tavoitteenamme oli löytää nopeita ja ketteriä kiertotaloutta ja resurssiviisautta edistäviä käytännön pilotteja. Yritykset ja yhteisöt saivat ehdottaa aiheitta tai aihiota, jota ovat halunneet kokeilla ja joista voisi olla ainesta pysyviksi toimintamalleiksi, kertoo projektivastaava Teija Härkönen. Nopeisiin kokeiluihin saatiin seitsemän ehdotusta Pohjois-Savon alueelta. Näistä ehdotuksista kolmea tarjottiin toteutettavaksi Varkaudessa. – Preventos Informatics Oy:n kokeilussa pyritään kehittämään ratkaisuja vuotoveden määrän pienentämiseksi ja Osuuskunta Lähi- Savon kokeilussa etsitään keinoja ruokahävikin vähentämiseen, Härkönen esittelee kokeiluja. Osuuskunta LähiSavo suunnittelee kokeilunsa tiimoilta konseptia, jossa hyötyjinä ovat sekä ravintola että kauppa. – LähiSavo tekee haastatteluja hävikkiasioista ja etsii ravintolan ja kaupan puolelta kokeilupareja, jotka voivat testata ruokahävikin vähentämistä käytännössä, Härkönen kertoo. Preventos Informatics Oy:n toimitusjohtaja Teemu Räsäsen mukaan nopeiden kokeilujen kaltaiset toimintamallit ovat helmikuussa perustetulle start-upille hyvä tapa testata ideoita. – Tämänkaltaiset vähäisen byrokratian mallit sopivat kehitystyöhömme hyvin. Yrityksemme tuottaa jatkuvatoimisen vedenjakeluverkoston seurantaan tarkoitettuja palveluja ja tässä kokeilussa testaamme uudenlaisia mittaustiedon analysointimenetelmiä käytännössä Mestarintie 1:ssä sijaitsevassa kiinteistössä. Kokeilussa yritys tarkkailee vuotoveden määrää uudenlaisella toimintamallilla. – Kun vuotoveden määrää pystytään tarkkailemaan päivätasolla, voidaan vuotoihin ja hukkiin puuttua aikaisessa vaiheessa. Kiinteistön vesiärjestelmää voidaan korjata, kulutustottumuksia muuttaa ja myös ennakoida isompia putkistovuotoja. Kokeilu on vasta alkamassa, mutta tarkoituksena on kehittää tästä pysyvämpää toimintamallia, Räsänen kertoo. u KIERRE -HANKE Navitas Kehitys Oy toimii päätoteuttajana Kiertotalouden ja resurssiviisauden toteuttaminen Pohjois-Savossa –hankkeessa (KierRe-hanke), jonka tavoitteena on kaupunkien resurssiviisautta ja vähähiilisyyttä tukevien ratkaisujen kehittäminen. Hankkeen rahoitus: EAKR (Pohjois-Savon liitto), Pohjois-Savon kehittämisrahasto, toteuttajat EAKR-rahoitteinen maakunnallinen kehittämishanke on elintarvikealan pienyrittäjien ja alkutuottajien lisäksi suunnattu kaikille, jotka ovat jollain tavalla kiinnostuneita elintarvikkeista ja terveellisesta ruoasta. • Teksti: Marianne Lindroth, kuva: Pixabay

RkJQdWJsaXNoZXIy NDE2Mw==